Covid-19 Kış Aylarında Hayatı Daha Zorlaştıracak mı?

kışayları.jpg

Şimdiye kadar pandemi boyunca uzmanlardan en çok duyduğumuz cümlelerden birisi de “aktivitelerinizi dış mekanlarda yapın” oldu. Dış mekanlar bahar ve yaz aylarında bizim için vazgeçilmez ve görece güvenli alanlar oldular. Dış mekanlar sayesinde insanlar yeme-içme, rahatlama, spor yapma gibi toplu aktiviteleri daha rahat bir şekilde yapabildiler. Fakat kış aylarında, soğuk havalarda bunları nasıl devam ettirebileceğimiz sorusu herkesin aklına gelmiştir. Görünen o ki mucizevi bir çözüm olmadığı sürece Covid-19 hastalığı kış aylarında hayat kalitemizi gözle görülür bir şekilde düşürecek.

 

Bunun sebebi en başta, kapalı alanlarda virüsün yayılma hızının çok daha fazla olması. Dışarıda ise virüs kolaylıkla havada dağılabiliyor. Ayrıca güneş ışınlarının virüsü direkt olarak öldüren etkisinden de bahsediliyor. Tersine, iç mekanlarda virüs daha konsantre bir şekilde bulunabiliyor ve kapalı alanların kuruluğundan dolayı virüs kendisine daha rahat yaşam alanı buluyor. Şu an bildiğimiz önemli şeylerden biri virüsün en hızı yayıldığı yerlerin çok sayıda insanın kapalı alanda, uzun süre bir arada bulunduğu mekanlar olduğu.

 

Tüm solunum yolu virüsleri kış aylarında, yaz aylarına kıyasla çok daha hızlı yayılıyorlar. Bunun sebebi de yukarıda bahsettiklerimiz: insanlar daha fazla kapalı alanlarda bir arda bulunuyorlar ve iç mekanların düşük nem düzeyi virüsün yaşamasını kolaylaştırıyor. Ayrıca boğazımızdaki dokular, az nemli ortamlarda daha kuru kaldıkça virüslerin yerleşmesi için daha açık hale geliyorlar.

 

Her şeyi daha içinden çıkılmaz hale getiren bir diğer faktör ise, Covid-19 pandemisi kış aylarında grip hastalığı sezonuyla çakışacak. Grip mevsimi genel olarak Kasım ayından Şubat ayına kadar olan dönem için kullanılıyor. Bu Covid-19 ve grip çakışması ise, uzmanlara göre 3 sebepten endişe yaratıyor.

 

Birincisi, pandemi olmasa bile grip hastalığı birçok kişinin hastanede tedavi görmesini ve yatmasını gerektiriyor. Bu da korona için kullanılan sağlık kaynaklarının grip tarafından bir nebze ele geçirilmesi demek olacak. Zaten, daha şimdiden Covid-19 nedeniyle tam kapasite çalışmak zorunda kalan sağlık sistemi, üzerinde bir grip tedavilerini kaldırabilecek mi meçhul. İkincisi ise hem Covid-19 hem de grip solunum yolu rahatsızlıkları olduğu için, ikisi de birbirini daha kötü etkileyebilir ve solunum yollarına çift taraflı zarar verebilir. Üçüncüsü ise, iki hastalık da benzer semptomlar gösterdiği için hangisini geçirdiğimizi anlamak zor olacak. Bu da hastanelerin Covid-19 teşhislerini koymalarını zorlaştıracak ve tedavi süreleriyle protokolleri belirsizleşecek.

Previous
Previous

Şehirler Yeniden Açılırken Güvende Kalmak için bir Rehber

Next
Next

D-Vitamini Covid-19’a Karşı Koruyucu olur mu?