Aşı Sonrası Antikor Testi: Aşı, covid-19’a karşı bağışıklık kazandırdı mı?

aşıtedavisi.jpg

Antikorlar gelecek enfeksiyonları engellerler. Bütün aşılar vücudun hedef hastalığa karşı antikor oluşturma sürecini harekete geçirir. Eğer koronavirüs aşısı olursanız (biontek, pfizer, moderna, synovac,) vücudunuz spesifik koronavirüs antikorları üretecektir. Bu yüzden aşılama sonrası için özel olarak oluşturulan bazı antikor testleri, hastalığı geçirmemiş olsanız bile, aşılandığınız takdirde pozitif sonuç verecektir. Buna aşı-sonuçlu-sero-pozitiflik denir (VISP: Vaccine Induced Seropositivity). Yani aşının harekete geçirdiği antikorlar hastalığa karşı vücudunuzda oluşur. 


Ancak hastalığı geçirenlerin antikor testleri farklıdır. Aşı sonrası için özel antikor testleri gereklidir. Çünkü aşının ürettiği antikorlar, hastalığın ürettiği antikorlardan farklı şekilde teşhis edilirler. 

Aşı Antikorları vs. Enfeksiyon Antikorları

Vücudunuzun kovid-19 hastalığını geçirdiğinizde ürettiği antikorlarla, aşı sonrası ürettiği antikorlar farklıdır. Aşı sonrası antikorların en önemlisi Spayk Antikorudur (Spike Antibody). Bu spayk antikorları virüsün çeperindeki spike proteinlerini hedef alırlar. Bu spike antikorları virüsün üzerindeki spike proteinlerine tutunur ve virüsün vücudunuzdaki sağlıklı hücrelere tutunmasını engellerler. Böylelikle virüsü ve hastalığı etkisiz hale getirirler. Bu yüzden aşı ile üretilen antikorlar hastalığı geçirmiş birinin vücudundaki antikorlara göre daha fazla koruma sağlar.

Öbür taraftan, hastalığı geçiren birinin ürettiği antikorlar sadece spike proteinine değil nükleokapsid (nucleocapsid) gibi diğer viral proteinlere de tutunurlar.  Fakat şu an piyasadaki herhangi bir aşı nükleokapsid proteinine karşı bir antikor üretmez. Bugün kullanımda olan tüm antikor testleri sadece bu ikinci tip antikoru tespit edebilirler. Fakat aşılama arttıkça, aşı sonrası üretilen, virüsün spayk proteinine yapışam spesifik antikorları tespit edebilen yeni testler de geliştirilecektir. Bu sayede pozitif çıkan herhangi bir antikor (seroloji) testinin, hastalığı geçiren birinin mi yoksa aşı olan birinin mi antikoru olduğu anlaşılacaktır.

Bu yüzden hastaneye gittiğinizde antikor testi olacağınız zaman, mutlaka hastalık sonrası oluşan nükleokapsid antikor testi mi yoksa aşı sonrası oluşan spike antikor testi mi olduğunu sorunuz.

Cellex antikor testleri, direkt olarak virüsün spike proteinini hedefledikleri için, aşı sonrası oluşan spesifik antikorları tespit edebilirler. Aşağıdaki resimden de görülebileceği üzere Cellex antikor testleri ile aşı tuttu mu tutmadı mı öğrenebilirsiniz. Esas ana doz olan, ikinci doz aşılamadan sadece 5 gün sonra Cellex antikor testleri pozitif sonuç vermektedir.

Previous
Previous

Tükürük Testi (Saliva Test) Nedir?

Next
Next

Koronavirüs (Covid-19) Hızlı Antijen Sürüntü Testi Nedir?