Mare Healthcare

View Original

Covid-19 PCR testi ve Covid-19 Antikor testi nedir?

PCR ve Antikor Testi Uygulanma Alanları Kataloğu için tıklayınız.

Covid-19 Hızlı Antikor (IgM/IgG) testi nedir?

Vücudumuz bir virüsle (antijenle) karşılaştıktan belirli bir süre sonra işgalci virüse karşı bir savunma oluşturur. Bu savunmaya bağışıklık denir ve antikorlar, bu bağışıklık moleküllerinin önemli bir parçasıdır.

Antikor testleri (aynı zamanda Seroloji testleri de denir), kimlerin virüsten enfekte olduğunu ve kimlerin hastalığı geçirip geçirmediğini gösterir. Vücudumuz, hastalıklara karşı savunma olarak belirli antikorlar üretir. Antikor testleri, vücudumuzda virüse karşı antikor gelişip gelişmediğine bakarak hem virüsü taşıyıp taşımadığımızı hem de hastalığı geçirip geçirmediğimizi gösterir. Korona virüs olarak bilinen Covid-19 da vücudumuzun virüse tepki olarak kendi spesifik antikorunu ürettiği hastalıklardan biridir.

En basit haliyle hızlı tanı testleri her yerde yaoılabilen testlerdir: Tıpkı şeker hastalarının günlük olarak kullandığı gibi, parmağın ucuna batırılan bir iğne yardımıyla, kaset testin üzerine damlatılan kanda bulunan antikorlar, testin içerisindeki izole virüsle tepkimeye girer ve oluşan kimyasal reaksiyon sonucunda kaset çizgisinde belirli renkler oluşur. Korona virüs hızlı tanı testlerinde, kaset üzerinde tepkimeyle oluşan sonuç 10-20 dakika arasında çıkar.

Hızlı tanı testleri vücudumuzun virüse karşı geliştirdiği savunma mekanizması olan antikorları ölçerler. Bu tarz hastalıklarda ölçülen İki tip antikor vardır:

1- IgM Antikorları: Vücudumuzun enfeksiyon sonrası ilk oluşturduğu antikor tipi, IgM antikorlarıdır. Enfeksiyondan sonraki birkaç gün içinde IgM seviyesi tepe noktaya ulaşır. Fakat IgM genel bir savaşçıdır ve belirli bir virüsü hedefleyip yok etmemiz için, vücudumuz esas olarak ikinci tür bir antikor üretir: Immunglobulin G.

2- IgG (Immünglobulin G) Antikorları: IgG antikorları virüsü tanır ve onunla nasıl savaşacaklarını spesifik olarak bilirler. IgM antikorları belirli bir süre sonra düşüşe geçip, yerlerini IgG antikorlarına bırakırlar. Bu yüzden hastalık geçtikten çok sonra bile IgG antikorları vücutta kalır ve hastalıkla gelecekteki muhtemel karşılaşmalarınızda virüsle tekrar savaşırlar. Kısacası, IgG antikorları vücudumuzun, düşmanını tanıyan hafızasıdır. IgG antikor seviyeleri enfeksiyondan 28 gün sonra en tepe noktasına ulaşır ve uzun süre boyunca vücutta kalmaya devam ederler.

Viral enfeksiyondan 5 gün sonra vücudumuz belirli antikorlar geliştirirler ve bu antikorlar SARS-CoV-2 virüsünü (Koronavirüs) oluşturan proteinlere bağlanarak onlarla savaşırlar. Bu süreçte ilk oluşan antikor immünglobulin M (IgM)’dir. IgM antikorları kısa ömürlüdür ve kanda birkaç hafta kalırlar. Bağışıklık sistemimiz antikorlarımızı rafine hale getirir ve kısa süre sonra immünglobulin G (IgG) antikorunu üretirler ve bu antikorlar hastalığa karşı savaşta hedefe kilitlenerek çalışırlar. Antikor testlerinin ölçtüğü IgG antikorları, bazen yıllarca, bazen de ömür boyu kanda yaşamaya devam eder. Hangi hastalıkta ne kadar uzun süre yaşadıkları değişkendir ama önceki korona virüs familyasından olan SARS hastalığında oluşan antikorların 3 sene bağışıklık sundukları görülmüştür. Buradan hareketle, Covid-19 hızlı tanı testleri sayesinde, hastalığı geçirdikten sonraki birkaç sene boyunca hastalığı geçirip geçirmediğimizi anlayabiliriz.

Covid-19 PCR testi nedir?

Real Time-PCR (gerçek zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu) genellikle vücudumuzda spesifik bir virüsün bulunup bulunmadığını gösterir.  Bu testler, vücudumuzdan alınan numunedeki genetik materyali, özel bir yöntemle çoğaltarak virüslerin tespitini sağlıyor. Bu yüzden PCR yöntemi, viral enfeksiyonların (HIV, HCV, HBV gibi) tespitinde kullanılan en hassas yöntem. Fakat PCR testleri ile virüsün tespitini sadece virüs vücutta bulunduğu süre içinde yapabiliyoruz. Yani hastalığı önceden geçirip geçirmediğimizi bize gösteremiyor. Bunun için de antikor testlerine başvurmak gerekiyor.