Sık Sorulan Sorular

Influenza Nedir?

Influenza olarak da bilinen grip, burun, boğaz ve akciğerler dahil olmak üzere solunum sistemini etkileyen viral bir enfeksiyondur. Orthomyxoviridae familyasına ait bir RNA virüsü türü olan influenza virüsü neden olur.

RSV Nedir?

RSV veya solunum sinsityal virüsü, burun, boğaz ve akciğerler dahil olmak üzere solunum sistemini etkileyen viral bir enfeksiyondur. En çok küçük çocuklarda görülür ve öksürük, nefes almada zorluk ve ateş gibi gribe benzer semptomlara neden olabilir.

Adeno Nedir?

Adenovirüs, dahil olan adenovirüs tipine bağlı olarak çok çeşitli semptomlara neden olabilen bir virüs türüdür. Adenovirüsler, Adenoviridae familyasına ait olan ve her biri farklı semptomlara neden olabilen birden çok alt tipe ayrılan bir virüs grubudur. Adenovirüs enfeksiyonunun bazı yaygın semptomları arasında ateş, boğaz ağrısı ve konjunktivit (pembe göz) bulunur.

RSV, Influenza, Adeno nedir?

Solunum yolu virüs enfeksiyonları, virüslerin neden olduğu solunum sistemi enfeksiyonlarıdır. Bazı yaygın solunum yolu virüsü enfeksiyonları arasında grip olarak da bilinen grip, RSV (solunum sinsityal virüsü), adenovirüs ve COVID-19 (SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu) yer alır. Bu enfeksiyonlar, hafiften şiddetliye kadar çeşitli semptomlara neden olabilir ve bazen pnömoni gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Adeno, RSV, Influenza: Hangisi daha Güçlüdür?

RSV, COVID-19, adenovirüs, rinovirüs ve influenza enfeksiyonlarının gücünü karşılaştırmak zordur çünkü bunlara farklı virüsler neden olur ve bireyleri farklı şekilde etkileyebilir. Bununla birlikte, genel olarak, COVID-19 ve influenza, RSV, adenovirüs ve rinovirüs enfeksiyonlarından daha şiddetli olma eğilimindedir. COVID-19 ve grip, hafiften şiddetliye kadar çeşitli semptomlara neden olabilir ve bazen zatürree gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. RSV, adenovirüs ve rinovirüs enfeksiyonları tipik olarak hafif ila orta şiddettedir ve tipik olarak ciddi komplikasyonlara neden olmaz.

Infleunza, Adeno, RSV ve Covid Nasıl Teşhis Edilir?

Hem RSV hem de influenza tipik olarak fizik muayene, tıbbi öykü ve laboratuvar testlerinin bir kombinasyonu ile teşhis edilir. Bazı durumlarda, bir sağlık uzmanı yalnızca semptomlara dayanarak RSV veya influenza teşhisi koyabilir, ancak laboratuvar testleri teşhisin doğrulanmasına yardımcı olabilir.

Hızlı antijen testleri, belirli ortamlarda COVID-19, influenza, RSV ve adenovirüs gibi belirli virüslerin varlığını hızlı bir şekilde belirlemek için yararlı olabilir. Bu testler, virüsün yüzeyinde antijen adı verilen spesifik proteinleri tespit ederek çalışır. Testin pozitif çıkması, numunede virüsün bulunduğunu ve kişinin muhtemelen enfekte olduğunu gösterir.

Birleşik hızlı antijen testi, tek bir testte virüsler veya bakteriler gibi birden çok patojen türünü tespit edebilen bir teşhis testidir. Hızlı antijen testleri, antijen adı verilen patojenin yüzeyindeki spesifik proteinleri tespit ederek çalışır.

Covid, Infleunza, RSV, Adeno Nasıl Tedavi Edilir?

İnfluenza, RSV, adenovirüs ve COVID-19 tedavileri, enfeksiyonun ciddiyetine ve kişinin altta yatan sağlık koşullarına bağlı olarak değişir. Genel olarak, bu viral enfeksiyonların tedavisi tipik olarak vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak için bol miktarda dinlenme ve sıvı almak ve semptomları hafifletmek için ilaç almak gibi destekleyici bakımı içerir. Şiddetli vakalarda hastaneye yatış gerekli olabilir.

Antijen testi nedir?

Antijen testleri, vücutta hedef virüsün bulunup bulunmadığını teşhis eden testlerdir. PCR testleri virüsün genetik malzemesinin bulunup bulunmadığına bakarken; antijen testleri virüslerin bağlandığı proteinleri tespit ederler.

 

Hızlı antijen testi nedir?

Aslında antijen testleri zaten rapid (hızlı) test kategorisindedir. Numune alındıktan sonra test sonucu çıkana kadar geçen süre dakikalarla ölçülür. Covid gibi viral antijen testlerinin sonuçları da en geç 15 dakika gibi bir sürede çıkar. Bu yüzden “hızlı” antijen testi gereksiz bir tanımdır.

 

Antijen testi fiyatı nedir?

Yapılan son düzenlemelerle beraber, Türkiye’de antijen testi yapabilen sağlık kuruluşları, bu hizmeti 250 Türk Lirası’ndan vermektedir.

Antijen testi nasıl yapılır?

Bir sürüntü veya saliva (tükürük) yoluyla alınan numune, özel bir solüsyonla karıştırılarak test kasedinin üzerine damlatılır ve kısa bir sürede sonuç çıkar.

 

Hızlı antijen testi fiyatı nedir?

Yapılan son düzenlemelerle beraber, Türkiye’de antijen testi yapabilen sağlık kuruluşları, bu hizmeti 250 Türk Lirası’ndan vermektedir. Hastanın veya taramanın yapıldığı yere gidildiği durumlarda fiyatlar değişkenlik gösterebilmektedir.

Antijen testi İstanbul’da nerede yapılır?

Artık İstanbul’da çoğu özel hastanede ve laboratuvarda antijen testleri yapılmaktadır. Bunun hariinde Havaalanları gibi özel mekanlarda da yolcuların test olabilmesi için oluşturulmuş mobil sağlık hizmeti sununa birimler vardır.

Antijen testi nerede yapılır?

Antijen testleri yasal olarak sadece mikrobiyoloji laboratuvarı ruhsatı olan hastane ve laboratuvarlarda; veya bu kurumların mobil sağlık hizmeti veren birimlerinde yapılabilir. Yakın zamanda yasal izinlerin çıkmasıyla antijen testlerinin eczanelerde satılacak konuma gelmesi ve saliva (tükürük) testi gibi yeni teknolojilerin yakın geçmişte üretilmesiyle herkesin evinde veya bulunduğu yerde bu testleri yapması mümkün olacaktır.

Sürüntü testi nedir?

Covid söz konusu olduğunda sürüntü testi ile kastedilen antijen testleridir. Solunum yolu veya cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonların (Covid, Influenza, HbsAg) antijen numuneleri sürüntü çubukları vasıtasıyla alınmaktadır. Aslında sürüntü bir numune toplama yönteminin adıdır. Fakat son dönemdeki yoğun covid gündemi sebebiyle, antijen veya sürüntü testi denildiğinde artık akla sadece hızlı sonuç veren covid antijen testleri gelmektedir.

Hızlı PCR testi nedir?

Antijen testleri PCR testleri ile aynı işlevi görmekte olduğu için; tamamen farklı yöntemler olmalarına rağmen hızlı PCR testleri olarak adlandırılmaktadır. İki test yöntemi de virüsün varlığını teşhis eder ama PCR testleri virüsün genetik materyalini çoğaltıp, birkaç saat içinde yakalarken, antijen testleri virüsün bağlı bulunduğu proteinleri 15 dakika içinde yakalar. Fakat niyet aynı olduğu için ve antijen testleri çok daha hızlı olduğu için; kimi insanlar antijen testlerine “hızlı PCR” demektedir.


Koronavirüs (Covid-19) nedir?

Korona virüsleri (CoV) geniş bir virüs ailesidir. Yaygın soğuk algınlığı semptomlarından MERS (Ortadoğu Solunum Sendromu) ve SARS (Ağır Kronik Solunum Sendromu) gibi ciddi hastalıklara yol açabilen bir virüs ailesidir. SARS-CoV-2 ise daha önce insanlarda görlmemiş yeni nesil bir hastalıktır. Korona virüsleri köken olarak hayvanlardan insana bulaşan tür virüslerdendir (Zoonotik). Detaylı araştırmalar, SARS-CoV-2 virüsünün Misk Kedilerinden; MERS-CoV virüsünün ise Çöl Develerinden insana bulaştığını ortaya koymuştur. Bazı bilinen hayvanlarda dolaşan korona virüs türleri ise henüz insanlara bulaşmamıştır.

2019 Yeni Koronavirüs (SARS-CoV-2) ise ilk olarak Çin’in Wuhan şehrinde tespit edilen bir solunum yolu hastalıkları salgını ile tanımlanmıştır. SARS-CoV-2 tespit edilen hastalar sıklıkla ağır solunum yetmezliği şikayetleriyle kliniklere başvurmuştur. Bu belirtiler çoğunlukla; ateş, öksürük, nefes yetmezliğidir. 

Koronavirüs Tanı Testleri nedir?

Covid-19 hastalığının teşhisinde kullanılan 2 temel yöntem vardır.

1- Altın standardı olarak görülen (en yüksek oranda sonuç veren) testler PCR yöntemi dediğimiz virüsün molekülünü sürüntü numunesinden tespit edenlerdir. Bu PCR testleri yüksek maliyetli cihaz yatırımları gerektirdiği için sadece belli başlı hastanelerde bulunmaktadır ve ölçümü pahalı testlerdir. Sağlık bakanlığı da resmi vaka sayılarını açıklarken PCR testlerini baz alır.

2- Hızlı tanı testleri ise vücuttaki virüse karşı geliştirilen antikoru ölçerler. Diğer yöntemlerin aksine 10-20 dakika arasında sonuç verirler. Virüsün vücutta bulunup bulunmadığını, virüse karşı vücudun geliştirdiği antikorların ölçümü üzerinden yaparlar. Bu açıdan hızlı tanı testleri sayesinde, sadece virüsün vücudunuzda olup olmadığını değil, aynı zamanda bu hastalığı geçirip geçirmediğinizi de öğrenebilirsiniz.

Hızlı Tanı Testleri nasıl çalışır?

Vücudumuz bir virüsle (antijenle) karşılaştıktan belirli bir süre sonra işgalci virüse karşı bir savunma oluşturur. Bu savunmaya bağışıklık denir ve antikorlar, bu bağışıklık moleküllerinin önemli bir parçasıdır.

Antikor testleri (aynı zamanda Seroloji testleri de denir), kimlerin virüsten enfekte olduğunu ve kimlerin hastalığı geçirip geçirmediğini gösterir. Vücudumuz, hastalıklara karşı savunma olarak belirli antikorlar üretir. Antikor testleri, vücudumuzda virüse karşı antikor gelişip gelişmediğine bakarak hem virüsü taşıyıp taşımadığımızı hem de hastalığı geçirip geçirmediğimizi gösterir. Korona virüs olarak bilinen Covid-19 da vücudumuzun virüse tepki olarak kendi spesifik antikorunu ürettiği hastalıklardan biridir.

En basit haliyle hızlı tanı testleri her yerde yaoılabilen testlerdir: Tıpkı şeker hastalarının günlük olarak kullandığı gibi, parmağın ucuna batırılan bir iğne yardımıyla, kaset testin üzerine damlatılan kanda bulunan antikorlar, testin içerisindeki izole virüsle tepkimeye girer ve oluşan kimyasal reaksiyon sonucunda kaset çizgisinde belirli renkler oluşur. Korona virüs hızlı tanı testlerinde, kaset üzerinde tepkimeyle oluşan sonuç 10-20 dakika arasında çıkar.

Hızlı tanı testleri vücudumuzun virüse karşı geliştirdiği savunma mekanizması olan antikorları ölçerler. Bu tarz hastalıklarda ölçülen İki tip antikor vardır:

1- IgM Antikorları: Vücudumuzun enfeksiyon sonrası ilk oluşturduğu antikor tipi, IgM antikorlarıdır. Enfeksiyondan sonraki birkaç gün içinde IgM seviyesi tepe noktaya ulaşır. Fakat IgM genel bir savaşçıdır ve belirli bir virüsü hedefleyip yok etmemiz için, vücudumuz esas olarak ikinci tür bir antikor üretir: Immunglobulin G.

2- IgG (Immünglobulin G) Antikorları: IgG antikorları virüsü tanır ve onunla nasıl savaşacaklarını spesifik olarak bilirler. IgM antikorları belirli bir süre sonra düşüşe geçip, yerlerini IgG antikorlarına bırakırlar. Bu yüzden hastalık geçtikten çok sonra bile IgG antikorları vücutta kalır ve hastalıkla gelecekteki muhtemel karşılaşmalarınızda virüsle tekrar savaşırlar. Kısacası, IgG antikorları vücudumuzun, düşmanını tanıyan hafızasıdır. IgG antikor seviyeleri enfeksiyondan 28 gün sonra en tepe noktasına ulaşır ve uzun süre boyunca vücutta kalmaya devam ederler.


Antikor Testleri neden gereklidir?

Koronavirüsün hızlı yayılma özelliği, hastalığın teşhisinde Covid-19 Hızlı Kaset testleri acil bir ihtiyaç olarak doğurmuştur. Antikor testleri her şeyden önce virüsü atlatıp atlatmadığınız gösterir. Amerika Birleşik Devleri ve Avrupa ülkelerinde bu testlere olan yoğun ilginin sebebi, yakında bu hastalığı geçirmiş olanlara özel bir Bağışıklık Pasaportu verilerek işlerine dönmelerinin sağlanma ihtimalinin olmasıdır.

Karantina süreci tüm dünya ve ülkemizin ekonomisini ciddi biçimde etkilemiştir. Bütün ülkeler, vatandaşların ekonomik olarak toparlanabilmesi için bir noktada tedbirleri gevşetmek zorunda kalacaktır. Bu durumda ise dışarı çıkabilecek, toplumsal hayata karışabilecek ve işe gidebilecek insanların hastalığı geçirip geçirmediğini görmek önemli bir kriter olacaktır. Antikor testleri sayesinde; hastalığı geçirip herhangi bir belirti göstermemiş olsanız bile hastalığı geçirdiğinizi ve vücudunuzun artık gerekli antikorları ürettiğini öğrenebilirsiniz. Bu da size bir bağışıklık pasaportu veya sertifikası verilmesini sağlar.

Antikor testlerinin nüfusu tarama niteliği ve bulaşıcı insanların izolasyonu gibi önlemlerin yanında vücudun antikor üretip üretmediğini görmek için de bu testlerin sonuçları önemlidir. Cellex qSARS-CoV-2 IgG/Igm Kaset Hızlı Testi; çabuk, anlaşılır, ve niteliksel sonuç vermesiyle SARS-CoV-2 (Covid-19) enfeksiyonunun teşhisinde tüm gereklilikleri yerine getirmesi için üretilmiştir.

Ayrıca koronavirüs bulaşıcı hastalığının yayılmasını en iyi engelleyen devlet olarak gösterilen Güney Kore’nin en büyük başarısı tanı testlerini çok büyük bir nüfusa uygulayabilmesidir. Böylelikle kaç kişinin enfekte olduğunu görüp ona göre izolasyon ve tedavi önlemlerini hayata başarıyla geçirmişlerdir. Daha 2020 Mart ayının ortasında Güney Kore çoktan 300.000 adet tanı testi gerçekleştirmişti. Hastalığın erken teşhisinde test yaptırmak en önemli tedbirdir. Erken teşhis, hastalığın yayılmasını engeller. Antikor testleri, hastalığı geçiren sağlıklı insanları tespit ederek, kanlarının hastalıkla mücadele edenlere verilmesini sağlar (İyileştirici Plazma Tedavisi).


Koronavirüs antikor testi sonuçları güvenilir midir?

Antikor testlerinin doğruluğunu anlamak için 2 kritere bakılır:

1-    Sensitivite (Hassasiyet): Tespit etmesi gereken hastalık belirtecini yakalama oranı (Bu testlerde hastalık belirteci, antikor yoğunluğudur).

2-    Spesifite (Özgünlük): Hastalığa karşı gelişmesi gereken spesifik antikorları yakalayabilme oranı (Başka antikorlarla karıştırmaması).

Spesifite ve sensitivite oranları biraz da birbirlerine zıt çalışırlar. Yüksek hassasiyet (sensitivite) oranı, özgünlük (spesifiklik) oranını düşürebilir. Çünkü sensitivitenin yüksek olması, testin vücuttaki herhangi bir antikorla reaksiyona girmesine yol açabilir (sizin ölçmek istemediklerinizi de gösterebilir). Yüksek özgünlük (spesifite) ise tam tersi açıdan hassasiyeti (sensitiviteyi) düşürebilir. Çünkü antikorların yapısındaki en ufak moleküler değişiklikler bile testin hedefini bulmasını engelleyebilir. Daha kolay anlaşılması için: Sensitivite (Hssasiyet): Doğru pozitiflik oranı ve Spesifite (Özgünlük): Doğru negatiflik oranı olarak düşünebilirsiniz.


Covid-19 Antikor Testlerinin Avantajları nelerdir?

-       Antikor hızlı tanı testleri 10-20 dakika arasında sonuç vermektedir.

-       Covid-19 hızlı tanı testleri Laboratuvar testlerine (PCR ve ELISA) kıyasla çok daha kısa sürede ve daha az maliyetli yapılır.

-       Özel merkezlere veya laboratuvarlara gitmeden (enfeksiyon riskini en aza indirerek) bulunduğunuz her yerde, şeker ölçüm testleri gibi uygulayabilirsiniz.

-       Koronavirüsün hızlı yayılma özelliği, hastalığın teşhisinde Covid-19 hızlı kaset testlerini acil bir ihtiyaç olarak doğurmuştur.

-       Antikor testleri hem virüsün olup olmadığını; hem de hastalığı atlatıp atlatmadığınız gösterir.

-       Antikor testleri sayesinde; hastalığı geçirip herhangi bir belirti göstermemiş olsanız bile hastalığı geçirdiğinizi ve vücudunuzun artık gerekli antikorları ürettiğini görebilirsiniz.

-       Antikor testleri, hastalığı geçiren sağlıklı insanları tespit ederek, kanlarının hastalıkla mücadele edenlere verilmesini sağlar (İyileştirici Plazma Tedavisi).

-       Araştırmalara göre, korona virüsün bulaştığı kişilerin %40’ı herhangi bir belirti göstermemektedir. %50’si ise hafif şikayetlerle geçirmektedir. Bu yüzden birçok kişide hastalık şüphesi oluşmamakta ve test yaptırma ihtiyacı doğmamaktadır. Kısacası, farkında olmadan hastalığı belirtisiz geçirmiş olabilirsiniz.  Antikor testleri ise hastalığı geçirip geçirmediğinizi ve vücudunuzun artık koronavirüs hastalığına karşı direnç kazandıp kazanmadığını size gösterir.

-       Virüsün yayılmasını engellemek için hızlı tanı koymak çok önemlidir ve hızlı tanı testleri, özellikle zamanla yarışılan Korona salgını gibi bulaşıcı hastalıklarda çok daha hızlı sonuç almanızı sağlar.

-       Covid-29 antikor hızlı tanı testleri, tıpkı şeker ölçüm testleri gibi her yerde uygulanabilir ve herhangi bir uzmana gerek yoktur.

-       Bu sebeplerden dolayı, koronavirüs hızlı tanı testleri; hastane, klinik ve laboratuvarlar gibi ortamların yoğunluğunu azaltır. Böylelikle hem hastalığından şüphe edenleri böyle bir dönemde bulaşıcı olarak riskli olan ortamlardan uzak tutar; hem de sağlık çalışanlarının bulaşma riski içeren kalabalık ortamlarda çalışmasını engeller.


Koronavirüse karşı gelişen antikorlar ne kadar süre bizi korur?

Korona virüse karşı vücudumuzun geliştirdiği antikorların ne kadar süreyle vücudumuzda kalarak bizi koruyacağı, henüz salgının çok başında olduğumuz için bilinmemektedir. Mesela bir çocukluk enfeksiyonu olan Suçiçeği hastalığına karşı antikor bağışıklığımız ömür boyu sürerken, 2004 yılındaki, bir önceki SARS virüsünden oluşan antikorların 3 sene boyunca vücudumuzda bulunduğu anlaşılmıştır*. Covid-19 virüsü ile temas eden çoğu insanın antikor geliştirdiği gözlemlenmiştir fakat uzmanlar hala bu antikorların ne kadar süre vücutta kaldığını veya vücutta kalsa bile gelecek muhtemel enfeksiyonlara karşı yeterli düzeyde olup olmadığını ancak zamanla anlayacaklar. Bilim insanlarının umudu, korona virüse karşı gelişen antikorların da en az aynı genetik familyadan olan SARS virüsü gibi 4 ayda zirve yaparak sonraki 3 sene boyunca bizi koruması yönündedir.

*Not: 2004 yılındaki salgının virüsü olan SARS-CoV-1 ile bugünkü korona virüs salgını olan SARS-CoV-2 virüslerinin genomları %76 oranında aynıdır.


Antikor testleri karantinayı hafifletebilir mi?

İnsanların en çok merak ettiği konulardan biri de haklı olarak, işlerin ne zaman normale döneceği. Ne zaman işe ve okullara güvenle dönüp, eski alışkanlıklarımıza kavuşabileceğiz, sorusu kimsenin henüz cevabından emin olamadığı bir soru. Bu sorunun cevabını bize sağlayabilecek tek şey ise antikor testleri (aşının keşfedilip, milyarlarca üretilip, herkese uygulanmasının en az 1,5 yıl süreceği öngörüldüğünden). Antikor testleri sayesinde birinin enfeksiyon geçirip geçirmediğini ve bağışıklık kazanıp kazanmadığını görebileceğiz. Bağışıklık kazanmış kişiler (IgG antikor testi pozitif çıkmış kişiler) güvenle eski hayatlarına dönebilecekler. Kimi ülkelerde (Almanya, Amerika gibi), bu kişilere bir “bağışıklık pasaportu” (Bağışıklık Sertifikası) verilmesi, böylelikle hayatın kademeli olarak normale dönmesi bekleniyor. Antikor testleri tüm nüfusa uygulanabilir olduğunda ve toplumsal bağışıklık oranı %60’ı yakaladığında artık hayatın tamamen normale dönebileceğini öngörüyor bilim insanları.

Henüz nüfusun yüzde kaçının enfekte olduğunu bilmiyoruz. Covid-19 koronavirüs salgınında İtalya’dan gelen raporlara göre, Covid-19 kaynaklı enfeksiyon, hastalığı geçirenlerin %50’sinde hiçbir belirti göstermiyor. Kimi tahminlere göreyse, Covid-19 kolaylıkla bulaşabilen bir hastalık olduğu için, bazı ülkelerde nüfusun %30’unun çoktan enfekte olduğu ve asemptomatik (belirti göstermeden) geçirdiği söyleniyor. Bu rakamlar pek gerçekçi olmasa da doğru oranları bilmemiz için Antikor (Seroloji) testleri şart. Antikor testleri sayesinde aşağıdaki bilgilere sahip olabiliriz:

-Hastalığı geçirip geçirmediğimizi

-Hastalığa karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığımızı

-Kimlerin koronavirüs hastaları için plazma bağışçısı olabileceğini

-Kimlerin rahatlıkla işe gidip gelebileceğini ve sosyal hayata karışabileceğini

-Toplumsal hayatın ne zaman normale döneceğini (Eğer serolojik testlerde nüfusun %60’ı gibi bir sürü bağışıklığı oranı yakalanırsa, yasakları kaldırmaya yetecektir.)

Herkesin test yaptırması gerekir mi?

Antikor testlerinin en önemli özelliği; ne kadar çok kişiye yapılırsa o kadar doğru oranda bir halk sağlığı resmi sunmasıdır. Özellikle karantina önlemlerinin hafifletilmesi, yeniden eski açıklığa dönebilme ve sürü bağışıklığı başarı oranının bilinebilmesi için, ülkedeki tüm bireylerin test edilmesi elzemdir.

 

Kendi başınıza yapabilir misiniz/ yapmalı mısınız?

Antikor testleri herkesin kendi başına uygulayabileceği şekilde üretilmiştir. Şeker testleri gibi küçük bir strip ile parmak ucunuza batırıp damlattığınız kanınızı, kaset teste damlatarak 10-20 dakikada sonucu görebilirsiniz. Birçok ülke yakın zamanda bu tarz Covid-19 korona virüs hızlı tanı test kitlerini vatandaşlarının evlerine dağıtarak, genel bir sağlık taraması yapmayı planlamaktadır. Diyabet hastalığı olan insanların kendilerine düzenli olarak yaptıkları şeker testleri gibi, bu test de kendi başınıza evde uygulayabileceğiniz bir testtir. Fakat tüm bunlara rağmen şu aşamada antikor testlerini evde kendi başınıza uygulamanız doğru değildir. Henüz birçok markanın antikor testi asgari hassasiyet ve spesifite kriterlerini karşılamamaktadır. Bu yüzden birçok hükümet, yanlış pozitif sonuçlardan doğabilecek panik havası ve yanlış negatiflerden oluşabilecek rahatlık ile gelen bulaşriski nedeniyle bu testlerin kişisel uygulamasına izin vermemektedir. Biz de şu aşamada herhangi bir korona virüs antikor testini kendi başınıza uygulamanızı tavsiye etmiyoruz. Testlerin güvenilirliği kanıtlanana kadar; kendi başınıza test yapmak veya yetkili kuruluşlar ve uzmanlar haricinde birinden test istemek doğru değildir.

Korona virüs antikor hızlı tanı testleri içinde Cellex’in farkı nedir?

Cellex Covid-19 hızlı tanı testleri, hem IgM hem de IgG ölçerler: Böylelikle hem enfekte olup olmadığımızı (IgM), hem de hastalığı geçirip geçirmediğimizi (IgG) öğrenebiliriz. Şu anda Türkiye’de henüz hiçbirinin satış ve dağıtımına izin verilmemiş olmasına rağmen piyasada birçok antikor markası bulunmaktadır. Bu testlerin çoğu henüz onaylanmış kalite yeterliliklerine sahip değildir. Koronavirüs antikor test üreticileri arasında Cellex’in farkı yıllardan beridir hızlı tanı testleri üretiminde derin bir tecrübeye sahip olmasıdır. Zaten korona virüse bağlı enfeksiyonların tüm dünyada yayılmasıyla beraber Amerika Birleşik Devletleri’nde FDA onayı alan ilk firmadır. Amerikan FDA onayı tüm medikal ürünler, testler ve ilaçlar için uygulanır ve dünyadaki en sıkı ve detaylı hükümet denetiminin olduğu onay türüdür. Tüm dünyada sağlık alanında Amerikan FDA onayı, altın standardı olarak kabul edilir. Bu açıdan 1 Nisan itibariyle Amerika’daki ilk FDA onayını alan Cellex, hızlı tanı test kitleri arasında en güvenilir sonuç verenidir. Sensitivite oranı, %93,8 ve spesifite oranı %95,6’dır.