Koronavirüs RT-PCR ve Antikor Hızlı Tanı Testi Karşılaştırması (Artılar ve Eksiler)

Covid-19.png

2 test yönteminin artı ve eksilerini görmek için kataloğumuzu inceleyebilirsiniz.

2 test yönteminin görsel karşılaştırması için kataloğumuzu inceleyebilirsiniz.

PCR testlerinin avantajları: 

-       Enfeksiyonun başlamasından itibaren PCR testleriyle hastalığın teşhisi konulabilir. Bu açıdan erken dönem koronavirüs teşhisi için PCR testleri daha güvenlidir.

-       PCR testleri direkt olarak virüs molekülüne bakar ve vücutta bulunup bulunmadığını gösterir. Bu açıdan doğru pozitiflik ve negatiflik oranları antikor testlerine göre daha yüksektir.

-       PCR testleri ileri teknoloji ile numunedeki molekülleri çoğaltarak doğrudan virüs moleküllerine baktıkları için antikor testlerine nazaran diğer hastalık teşhisleriyle karıştırması daha zordur: Bu açıdan özgünlüğü (specifity) daha yüksek testlerdir.

Antikor testlerinin (Covid-19 IgM/IgG hızlı tanı testleri) avantajları:

-       Antikor hızlı tanı testleri 10-20 dakika arasında sonuç vermektedir.

-       Covid-19 hızlı tanı testleri Laboratuvar testlerine (PCR ve ELISA) kıyasla çok daha kısa sürede ve daha az maliyetli yapılır.

-       Özel merkezlere veya laboratuvarlara gitmeden (enfeksiyon riskini en aza indirerek) bulunduğunuz her yerde, şeker ölçüm testleri gibi uygulayabilirsiniz.

-       Koronavirüsün hızlı yayılma özelliği, hastalığın teşhisinde Covid-19 hızlı kaset testlerini acil bir ihtiyaç olarak doğurmuştur.

-       Antikor testleri hem virüsün olup olmadığını; hem de hastalığı atlatıp atlatmadığınız gösterir.

-       Antikor testleri sayesinde; hastalığı geçirip herhangi bir belirti göstermemiş olsanız bile hastalığı geçirdiğinizi ve vücudunuzun artık gerekli antikorları ürettiğini görebilirsiniz.

-       Antikor testleri, hastalığı geçiren sağlıklı insanları tespit ederek, kanlarının hastalıkla mücadele edenlere verilmesini sağlar (İyileştirici Plazma Tedavisi).

-       Araştırmalara göre, korona virüsün bulaştığı kişilerin %40’ı herhangi bir belirti göstermemektedir. %50’si ise hafif şikayetlerle geçirmektedir. Bu yüzden birçok kişide hastalık şüphesi oluşmamakta ve test yaptırma ihtiyacı doğmamaktadır. Kısacası, farkında olmadan hastalığı belirtisiz geçirmiş olabilirsiniz.  Antikor testleri ise hastalığı geçirip geçirmediğinizi ve vücudunuzun artık koronavirüs hastalığına karşı direnç kazandıp kazanmadığını size gösterir.

-       Virüsün yayılmasını engellemek için hızlı tanı koymak çok önemlidir ve hızlı tanı testleri, özellikle zamanla yarışılan Korona salgını gibi bulaşıcı hastalıklarda çok daha hızlı sonuç almanızı sağlar.

-       Covid-29 antikor hızlı tanı testleri, tıpkı şeker ölçüm testleri gibi her yerde uygulanabilir ve herhangi bir uzmana gerek yoktur.

-       Bu sebeplerden dolayı, koronavirüs hızlı tanı testleri; hastane, klinik ve laboratuvarlar gibi ortamların yoğunluğunu azaltır. Böylelikle hem hastalığından şüphe edenleri böyle bir dönemde bulaşıcı olarak riskli olan ortamlardan uzak tutar; hem de sağlık çalışanlarının bulaşma riski içeren kalabalık ortamlarda çalışmasını engeller.

PCR testlerinin dezavantajları:

-       PCR testleri, yüksek maliyetli cihaz yatırımları gerektirdiği için sadece belli başlı hastanelerde bulunmaktadır ve ölçüm maliyetleri yüksek testlerdir. Numunelerin, çevre il ve ilçelerden bu merkezlere ulaştırılmaları da zaman ve maliyet olarak daha masraflıdır.

-       PCR testlerinin ölçümü, numune laboratuvara ulaştıktan sonra 150-200 dakika arası sürmektedir.

-       Dahası bir PCR cihazıyla 150-200 dakikada yapılan her ölçümde maksimum 8 ile 24 test arasında çalışılmaktadır. Bu yüzden testin uygulama süreci yavaş ilerlemektedir. Covid-19 gibi toplum içinde hızlı yayılan hastalıklarda hızlı test sonucu alabilmek, hastalığın bulaşmasını yavaşlatmak için hayati önemdedir.

-       Bu sebeplerden, PCR testlerinin, yüksek maliyetli teknolojik tesis ve özel yetiştirilmiş uzman gerekliliğinden dolayı uygulaması daha zor testlerdir.

-       PCR gibi yöntemlerde numune materyali sürüntü (swab) olduğu için, bu numunenin toplanmasını, uzman kişilerin uygulaması şarttır. Tüm dünyada zaman zaman yanlış negatiflik veren PCR testlerinin sebebi numune olarak sürüntünün bazen doğru alınamamasıdır.

-       Ayrıca PCR testleri için gerekli olan sürüntüyü almak için, uzman kişinin, hastanın boğazının içine sürüntü çubuğu sokması gerekmektedir. Bunun için sağlık çalışanları hastalara çok yakın temasta bulunmak zorundadır. Bu da sağlık çalışanlarının enfekte olma riskini yükseltmektedir.

-       Koronavirüs hastalığını geçiren birçok kişi herhangi bir semptom göstermediği için, hastane gibi enfeksiyon riski yüksek olan ortamlara girip test yaptırmak istememektedir. Bu da asemptomatik kişilerin potansiyel bulaştırıcı olarak toplum içinde rahatça hareket etmesine yol açmaktadır.

Antikor testlerinin (Seroloji testleri) dezavantajları:

-       Antikor testleri erken dönem enfeksiyonları tespit etmekte yetersizdir. Antikor testleri, virüsü değil virüse karşı vücudun oluşturduğu antikorları yakalamaya çalıştığı için, ancak vücut virüse karşı antikor ürettikten sonra etkili olurlar. Bu da Koronavirüs hastalık başlangıcından ortalama 4 gün sonra mümkündür.

-       Antikor testleri virüsün kendisini değil; vücudun virüse karşı ürettiği antikorları yakalamaya çalıştığı için, tespit edilmeye çalışılandan farklı antikorlarla etkileşime girme riskine sahiptir. Bu yüzden antikorla etkileşime giren bir test pozitif sonucu verebilir; fakat bu pozitiflik aslında koronavirüs kaynaklı değil, farklı bir savunma antikoru kaynaklı da olabilir. Bu da zaten kaset testlerin en temel iki sütunundan biri olan spesifite (özgünlük) oranının yüksek olmasını gerektirmektedir. Bundan dolayı, antikor testleri spesifik olarak yakalanmaya çalışılan antikoru ıskalayabildikleri için “yanlış pozitiflik” vermeye daha açık testlerdir.

SONUÇ OLARAK;

Koronavirüs (Covid-19) antikor ölçen hızlı tanı test kitleri ve PCR testleri birbirini tamamlayıcı niteliktedir. İki test türü de hayati önemdedir.

Antikor testleri, geç enfeksiyon görüntüleme ve bağışıklık takibi için ideal testlerdir.

PCR testleri ise hastalığın erken dönem teşhisi için ideal testlerdir.

Previous
Previous

Covid-19 PCR testi ve Covid-19 Antikor testi nedir?

Next
Next

Antikor testleri (Covid-19 Hızlı Tanı Test Kitleri) güvenli ve gerekli midir?