Koronavirüs Antikor Testleri ne işe yarar?

NASIL KORUNURUZ.JPG

Koronavirüse karşı gelişen antikorlar ne kadar süre bizi korur?

Korona virüse karşı vücudumuzun geliştirdiği antikorların ne kadar süreyle vücudumuzda kalarak bizi koruyacağı, henüz salgının çok başında olduğumuz için bilinmemektedir. Mesela bir çocukluk enfeksiyonu olan Suçiçeği hastalığına karşı antikor bağışıklığımız ömür boyu sürerken, 2004 yılındaki, bir önceki SARS virüsünden oluşan antikorların 3 sene boyunca vücudumuzda bulunduğu anlaşılmıştır*. Covid-19 virüsü ile temas eden çoğu insanın antikor geliştirdiği gözlemlenmiştir fakat uzmanlar hala bu antikorların ne kadar süre vücutta kaldığını veya vücutta kalsa bile gelecek muhtemel enfeksiyonlara karşı yeterli düzeyde olup olmadığını ancak zamanla anlayacaklar. Bilim insanlarının umudu, korona virüse karşı gelişen antikorların da en az aynı genetik familyadan olan SARS virüsü gibi 4 ayda zirve yaparak sonraki 3 sene boyunca bizi koruması yönündedir.

*Not: 2004 yılındaki salgının virüsü olan SARS-CoV-1 ile bugünkü korona virüs salgını olan SARS-CoV-2 virüslerinin genomları %76 oranında aynıdır.

 

Antikor testleri karantinayı hafifletebilir mi?

İnsanların en çok merak ettiği konulardan biri de haklı olarak, işlerin ne zaman normale döneceği. Ne zaman işe ve okullara güvenle dönüp, eski alışkanlıklarımıza kavuşabileceğiz, sorusu kimsenin henüz cevabından emin olamadığı bir soru. Bu sorunun cevabını bize sağlayabilecek tek şey ise antikor testleri (aşının keşfedilip, milyarlarca üretilip, herkese uygulanmasının en az 1,5 yıl süreceği öngörüldüğünden). Antikor testleri sayesinde birinin enfeksiyon geçirip geçirmediğini ve bağışıklık kazanıp kazanmadığını görebileceğiz. Bağışıklık kazanmış kişiler (IgG antikor testi pozitif çıkmış kişiler) güvenle eski hayatlarına dönebilecekler. Kimi ülkelerde (Almanya, Amerika gibi), bu kişilere bir “bağışıklık pasaportu” (Bağışıklık Sertifikası) verilmesi, böylelikle hayatın kademeli olarak normale dönmesi bekleniyor. Antikor testleri tüm nüfusa uygulanabilir olduğunda ve toplumsal bağışıklık oranı %60’ı yakaladığında artık hayatın tamamen normale dönebileceğini öngörüyor bilim insanları.

Henüz nüfusun yüzde kaçının enfekte olduğunu bilmiyoruz. Covid-19 koronavirüs salgınında İtalya’dan gelen raporlara göre, Covid-19 kaynaklı enfeksiyon, hastalığı geçirenlerin %50’sinde hiçbir belirti göstermiyor. Kimi tahminlere göreyse, Covid-19 kolaylıkla bulaşabilen bir hastalık olduğu için, bazı ülkelerde nüfusun %30’unun çoktan enfekte olduğu ve asemptomatik (belirti göstermeden) geçirdiği söyleniyor. Bu rakamlar pek gerçekçi olmasa da doğru oranları bilmemiz için Antikor (Seroloji) testleri şart. Antikor testleri sayesinde aşağıdaki bilgilere sahip olabiliriz:

-Hastalığı geçirip geçirmediğimizi

-Hastalığa karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığımızı

-Kimlerin koronavirüs hastaları için plazma bağışçısı olabileceğini

-Kimlerin rahatlıkla işe gidip gelebileceğini ve sosyal hayata karışabileceğini

-Toplumsal hayatın ne zaman normale döneceğini (Eğer serolojik testlerde nüfusun %60’ı gibi bir sürü bağışıklığı oranı yakalanırsa, yasakları kaldırmaya yetecektir.)

 

Herkesin test yaptırması gerekir mi?

Antikor testlerinin en önemli özelliği; ne kadar çok kişiye yapılırsa o kadar doğru oranda bir halk sağlığı resmi sunmasıdır. Özellikle karantina önlemlerinin hafifletilmesi, yeniden eski açıklığa dönebilme ve sürü bağışıklığı başarı oranının bilinebilmesi için, ülkedeki tüm bireylerin test edilmesi elzemdir.

 

Kendi başınıza yapabilir misiniz/ yapmalı mısınız?

Antikor testleri herkesin kendi başına uygulayabileceği şekilde üretilmiştir. Şeker testleri gibi küçük bir strip ile parmak ucunuza batırıp damlattığınız kanınızı, kaset teste damlatarak 10-20 dakikada sonucu görebilirsiniz. Birçok ülke yakın zamanda bu tarz Covid-19 korona virüs hızlı tanı test kitlerini vatandaşlarının evlerine dağıtarak, genel bir sağlık taraması yapmayı planlamaktadır. Diyabet hastalığı olan insanların kendilerine düzenli olarak yaptıkları şeker testleri gibi, bu test de kendi başınıza evde uygulayabileceğiniz bir testtir. Fakat tüm bunlara rağmen şu aşamada antikor testlerini evde kendi başınıza uygulamanız doğru değildir. Henüz birçok markanın antikor testi asgari hassasiyet ve spesifite kriterlerini karşılamamaktadır. Bu yüzden birçok hükümet, yanlış pozitif sonuçlardan doğabilecek panik havası ve yanlış negatiflerden oluşabilecek rahatlık ile gelen bulaşriski nedeniyle bu testlerin kişisel uygulamasına izin vermemektedir. Biz de şu aşamada herhangi bir korona virüs antikor testini kendi başınıza uygulamanızı tavsiye etmiyoruz. Testlerin güvenilirliği kanıtlanana kadar; kendi başınıza test yapmak veya yetkili kuruluşlar ve uzmanlar haricinde birinden test istemek doğru değildir.

 

Korona virüs antikor hızlı tanı testleri içinde Cellex’in farkı nedir?

Cellex Covid-19 hızlı tanı testleri, hem IgM hem de IgG ölçerler: Böylelikle hem enfekte olup olmadığımızı (IgM), hem de hastalığı geçirip geçirmediğimizi (IgG) öğrenebiliriz. Şu anda Türkiye’de henüz hiçbirinin satış ve dağıtımına izin verilmemiş olmasına rağmen piyasada birçok antikor markası bulunmaktadır. Bu testlerin çoğu henüz onaylanmış kalite yeterliliklerine sahip değildir. Koronavirüs antikor test üreticileri arasında Cellex’in farkı yıllardan beridir hızlı tanı testleri üretiminde derin bir tecrübeye sahip olmasıdır. Zaten korona virüse bağlı enfeksiyonların tüm dünyada yayılmasıyla beraber Amerika Birleşik Devletleri’nde FDA onayı alan ilk firmadır. Amerikan FDA onayı tüm medikal ürünler, testler ve ilaçlar için uygulanır ve dünyadaki en sıkı ve detaylı hükümet denetiminin olduğu onay türüdür. Tüm dünyada sağlık alanında Amerikan FDA onayı, altın standardı olarak kabul edilir. Bu açıdan 1 Nisan itibariyle Amerika’daki ilk FDA onayını alan Cellex, hızlı tanı test kitleri arasında en güvenilir sonuç verenidir. Sensitivite oranı, %93,8 ve spesifite oranı %95,6’dır.

 

Cellex Covid-19 Antikor Testi Kataloğu için Tıklayınız.  

 

Cellex Covid-19 Antikor Testi Uluslararası Onayları için Tıklayınız.

Önceki
Önceki

Antikor testleri (Covid-19 Hızlı Tanı Test Kitleri) güvenli ve gerekli midir?

Sonraki
Sonraki

Korona teşhisinde hangi ayırıcı tanı kriterleri göz önünde bulundurulmalıdır?